Bär

Bär är för gott och bra för att undvikas trots gårdagens larm i media om att frysta bär kan vara hepatitsmittade. Senaste åren kokar jag alltid frysta bären innan jag använder dom. Ett tips är att ha lite vatten i botten på kastrullen om du kokar hallon, björnbär eller liknande då de bränns lite lättare än exempelvis blåbär.

Jag har flera vänner som berättat att de blivit matförgiftade av frysta bär. Dvärgbandsmasklarmet var ju heller inte så länge sedan. Liten risk men betydligt värre skada om man ändå drabbas. Har för mig att en av de första rävarna i Sverige som man hittade masken i, kom från skogarna härifrån trakten. I Danmark ändrar man rekommendationen att värmebehandla bär till ett krav för att så många blivit sjuka av importerade frysta bär. För inte så längesedan blev över 11 000 barn magsjuka av frysta jordgubbar i Tyskland.

Ät bär ändå, trots all dessa larm. De är är fulla med hälsosamma antioxidanter, men koka bären först – åtminstone de frysta. Om du köper färdig smoothie, fråga hur de tillagat bären för att både vara på säkra sidan men också för att uppmärksamma hur de bör tillagas.

Nu längtar man extra mycket till att plocka egna färska bär från trädgården i sommar.

Bär plockade i Valdemarsvik

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/bar/trackback/

Lämna en kommentar