Egen tacokrydda

Fredag idag och många fixar tacos hemma. Till just tacos finns många färdiga tillbehör i affären. Det är inte helt tokigt att ta för vana att läsa innehållsförteckningen på maten man köper, så att man ser vad det man ska äta innehåller, egentligen. Dessutom får man en bra indikation på vilken vara som kan vara bättre att välja före en annan på hyllan i affären. Ordningen i listan är intressant eftersom den visar vad det finns mest av i varan, mest står först. Färdiga kryddblandningar innehåller ofta en del socker i någon form samt smakförstärkare och annat som man klarar sig utan.

Det är inte svårt att göra en god kryddmix själv. Prova gärna även att byta ut köttfärsen mot gröna linser istället.Skölj 500 gr gröna linser i durkslag. Koka dom sedan i 30 minuter. För 1 del linser behövs 2 delar vatten. Eller om det är en dag när du är hemma, blötlägg i tre timmar och koka med nytt vatten i 20 minuter.

Mät upp:

1/2 msk salt

2 msk chilipulver

1 msk spiskumin

1/2 tsk cayennpeppar

2 msk paprikapulver

Gör tacokryddblandningen själv

Finhacka ett par vitlöksklyftor och en liten lök och blanda i linserna när de är klara men medan de är varma och blanda även i kryddorna. Häll även på lite olja.

Det blir väldigt mycket tacoslinsfärs efter det här receptet men det passar bra att antingen frysa in till en dag längre fram eller göra andra rätter på. Kanske vegetariska tacobiffar, grönsaker och ris dagen efter? Om du vill göra en mindre mängd linser/färs så ta bara mindre del av alla kryddorna, exempelvis tesked istället för matsked och kanske 1-2 krm cayennpeppar. Då motsvarar det ca 1,5 köpt påse.

Det är heller inte svårt att göra egen salsa och annat till tacosbuffén men det tar vi en annan gång.

Vill du veta mer om tillsatser i maten och få tips om hur du ska välja och laga maten enkelt och utan tillsatser rekommenderar jag böckerna skrivna av journalisten Mats-Eric Nilsson:

  • Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik
  • Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat
  • Äkta vara : guide till oförfalskad mat
  • Smakernas återkomst : när maten följer årstiderna

Speciellt den sista boken är inspirerande – full med enkla recept på mat efter säsong. Att lära sig mer om mat och laga allt mer själv med bra råvaror är ännu ett steg mot hälsosammare mat. Sedan handlar det ju såklart även om proportioner och en del annat.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/egen-tacokrydda/trackback/

Comments

Vilka bra tips! Tacos är en favorit här hemma och jag blir riktigt sugen att prova linsfärsen + egna kryddblandningen som omväxling. Tack för inspirationen! 🙂

Lämna en kommentar