Fixa laxburgare att ha färdiga i frysen

Med övergången till september kom höstkylan och nu behövs plötsligt varmare jackor, åtminstone på morgonen. Det är uppfriskande att vara ute i höstluften, inte minst under en löptur eller annan träning. Så blir det extra mysigt att komma in inomhus sedan och när man är ledig mysa med tända ljus och kura i soffan under en filt. Lagom till hösten erbjuder Matkärlek och Sara Hälsokälla åter igen det naturliga 8-veckors kom-i-form-paketet. Massor träning utomhus och inspiration av naturlig och hälsosam mat.

I helgen rensade vi i vårt förråd och när vi flyttade på lådan med julsaker slog det mig att det bara är tre månader kvar till första advent. Det är skönt att rensa hemma emellanåt. I somras gick ett av mina projekt ut på att rensa tidningar jag sparat alldeles för många år. Min man undrade hur den enormt stora högen tidningar mystiskt hade fått plats hemma. De hade befunnit sig kategoriserade i tidsskriftsamlare och utgjordes mestadels av tidningar med recept i, sådana jag fått. Antingen för att jag varit trogen kund i någon viss butikkedja eller från nära som läst klart tidningar och som jag tagit över. De tillfällen när jag ville åt ett visst recept som antagligen gjort att jag sparat hela tidningen så var det nästan omöjligt att hitta just det receptet i och med att jag sparat så många tidningar. Jag tog därför äntligen tag i att plocka ut de bästa recepten för att en gång för alla samla dom i en receptpärm istället. Mestadels pysslade jag med det på kvällarna när barnen somnat och vi slappade i trädgården eller framför tvn. Tv-serien Game of Thrones kommer troligen därför alltid ha en märklig förknippelse med maträtter. Nu har jag massor av uppslag till härliga smakkombinationer om fantasin tryter.

Det är en smaksak huruvida man vill planera maten för veckan eller inte. Personligen föredrar jag att planera i förväg och har skrivit en text om det på kostrådgivarna.se: Planera maten för veckan – roligare med appar. Där nämner jag bland annat laxburgare som egen snabbmat man kan förbereda åt sig själv att ha färdigt i frysen. Bara att värma på i stekpannan de gånger man behöver fixa ihop något snabbt. Så här fixar du ett lass laxburgare för frysen:

Koka upp en större mängd vatten i en stor kastrull. Sänk i 8 laxfiléer och koka på svag värme i ca 8 minuter. Häll bort vattnet och låt svalna en stund. Mosa fisken med gaffel och rör i två hackade gula lökar, 1 dl havregryn som smulats eller mortlats, 4 ägg och krydda med 1 tsk salt och svartpeppar. Forma laxbiffarna med händerna och stek i olivolja och smör.

laxburgare

I laxburgarna på bilden hade jag rödlök då gula löken inte var så fräsch i mataffären just för tillfället. Det blir god smak med rödlök också men bränner lättare fast i stekpannan. Burgarna blir därför ännu finare med gul lök istället. Laxburgarna passar till väldigt mycket.

 

Välj kokosolja istället för smör för mjölkfritt. Receptet är glutenfritt om du väljer havregryn som är märkta glutenfria, exempelvis Sempers. Passar på att nämna att Semper sedan en tid tillbaka återkallar ett speciellt parti glutenfria havregryn, mer om detta här. Inspirationen till receptet kommer ursprungligen från boken Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/fixa-laxburgare-att-ha-fardiga-i-frysen/trackback/

Lämna en kommentar