Imponera med lättlagade indiska kikärter

Känner du att det blir lite mycket kött på tallriken i vardagen? Har du hört talas om köttfri måndag? Att planera in minst en vegetariskt dag i veckan är ett sätt att ta till om du vill ha en anledning att börja äta mer vegetariskt regelbundet.

Jag gav min man en kurs i indisk matlagning i födelsedagspresent för några år sedan. Ofta kräver indiska maträtter både planering och tid även om det blir väldigt gott. Ibland står han en halv dag och lagar mängder av goda indiska rätter och så dukar vi upp till indisk buffé. Sedan har vi dessutom mat till familjen för flera dagar framåt. Man har dock inte alltid möjlighet att stå så länge framför spisen. Här kommer ett enkelt vegetariskt recept på en rätt som doftar och smakar indiska kryddor. Perfekt både för att imponera på gäster men också som en enkel måltid att fixa till en måndagskväll som idag. Ett av mina barn är väldigt kräsen på mat men den här rätten går alltid hem.

Så här trollar du fram krämiga kikärtor i kokosmjölk med fantastiska smaker för ca 4 personer:

  • 1 röd chili
  • 1 lök (medelstor)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära
  • 400 g kikärtor
  • olja (raps eller oliv)
  • 1-2 msk curry
  • 400 g kokosmjölk (1 burk)
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat
  • 1 1/2 pressad lime
  • salt
  • färsk koriander

Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Om du använder kikärtor ur burk, skölj kikärtorna med kallt vatten i durkslag.

Fräs chili, lök, vitlök och ingefäran i olja i en stor gjutjärnsgryta. Blanda i curry och sedan kikärtorna och kokosmjölken. Koka upp och låt puttra några minuter.

Under tiden kan du skölja spenatbladen noga. Fyll exempelvis en bunke med vatten och tryck ner spenatbladen i denna. Lyft sedan upp bladen med handen till ett durkslag och skölj. Ofta ser man en hel del jordrester i vattnet som är kvar i bunken. Häll ut och fyll på med nytt vatten och låt bladen simma runt igen. Gör om detta några gånger tills bladen verkar tillräckligt rena.

Riv eller grovhacka spenatbladen och blanda ner dessa med tomaterna i grytan och koka ett par minuter till. Smaka av med limesafte och lite salt och strö över hackad koriander.

Servera med exempelvis råris, kanske uppblandat med vildris eller rött ris. Imponeras av hur något så enkelt kan bli så gott.

Kikärtsgryta

Rätten är vegetarisk, glutenfri och mjölkfri (och därför laktosfri). Om ni äter fisk, servera med lax istället för ris för att dra ner på mängden kolhydrater. Äter du ogärna baljväxter men tycker att receptet verkar gott, byt ut kikärterna mot lax eller annan fisk och låt puttra tills fisken är klar.

 

Ursprunget till receptet kommer från boken ”under valnötsträdet : goda idéer från vårt kök” av Anna och Fanny Bergenström.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/imponera-med-lattlagade-indiska-kikartor/trackback/

Lämna en kommentar