25 oktober, 2013

Nytt jobb

Solen strålar in genom fönstret och jag sippar på en espresso gjord på nymalda bönor. Det är så mörkt när väckarklockan ringer numera så jag uppskattar verkligen när de här solstrålarna kommer fram nu på tidiga förmiddagen.

espresso

Jag fascineras av alla morgonpigga människor som kan studsa upp, till och med innan solen gått upp. Jag läste någon gång en intressant teori att morgontrötta egentligen har en dygnsrytm på 25 timmar. I helgen passar det oss därför extra bra att få en timma extra när vi ställer tillbaka klockorna till vintertid. Det kommer för en kortare period att göra att solen går upp tidigare på morgonen åtminstone, men den kommer fortfarande inte att lysa upp mitt sovrum så tidigt som min väckarklocka ringer. Det finns rätt häftiga väckningslampor som kan simulera soluppgången och använda ljuset för att långsamt och naturligt väcka upp kroppen istället för eller i kombination med ljud från en väckarklocka. Jag har ingen sådan men sätter istället igång en så kallad EnergyLight-lampa när väckarklockan ringer, en slags ljusterapilampa som jag försöker ha på någon eller några stunder dagligen under vinterhalvåret. Det är väldigt svårt att utvärdera hur stor verkan den gör. Jag går också gärna ut utomhus en stund mitt på dagen, men jag tror att lampan också bidrar till att jag mår bra även om den inte tar bort den stora längtan till sommarljus och värme. Något annat energigivande (fast på ett annat sätt) och något väldigt mysigt är att fika till tända ljus med nära och kära under den mörka årstiden.

En tjej som gick kurs hos mig i våras och som det gick bra för hörde nyligen av sig och önskade tips på fika som är gott och lite nyttigt. Jag svarade henne genom att skriva ihop en text om hälsosam fika som jag publicerade här. Sedan sist har jag även skrivit en text om hälsofördelar med att krydda sin mat lite extra och med speciellt fokus på vitlök.

Det har hänt mycket den senaste tiden. Vårt hem pryds av flera vackra buketter i härliga höstfärger och presenter. Min man försvarade nämligen sin doktorsavhandling på sin disputation i domen i Visualiseringscenter C i Norrköping i måndags och fick slutligen titeln Teknologie Doktor. Ett avslut efter flera års forskning på algoritmer som ska hjälpa till att snabbt få fram bättre information om blodkärl utifrån data som samlas in med exempelvis datortomografi, magnetkamera eller ultraljud.

Gunnar

Jag har precis även blivit erbjuden ett vikariat som webbkommunikatör på Kommunikations- och marknadsavdelningen på Linköpings Universitet som jag tackat ja till. Jag kommer bland annat att jobba med innehåll, form, struktur och strategier på webbplatsen samt arbeta med sociala medier och andra digitala kanaler, främst de delar som riktar sig mot presumtiva studenter. Jag ser mycket fram mot det även om det innebär att jag inte kommer att arbeta så mycket med den här bloggen och tillhörande sociala medier under den tiden.

Tills vi hörs igen, ta hand om dig. Gå inte hungrig. Njut av god och bra mat, sov ordentligt, få i dig så mycket dagsljus du kan och träna sådant du blir glad av. Glöm inte bort att vila och ha det riktigt trevlig med nära och kära emellanåt. För många är det ett pussel att få ihop allt. Ofta kan man behöva öva på att säga nej. Att prioritera sig själv ger energi och glädje och är det inte det vi alla vill?

2 september, 2013

Fixa laxburgare att ha färdiga i frysen

Med övergången till september kom höstkylan och nu behövs plötsligt varmare jackor, åtminstone på morgonen. Det är uppfriskande att vara ute i höstluften, inte minst under en löptur eller annan träning. Så blir det extra mysigt att komma in inomhus sedan och när man är ledig mysa med tända ljus och kura i soffan under en filt. Lagom till hösten erbjuder Matkärlek och Sara Hälsokälla åter igen det naturliga 8-veckors kom-i-form-paketet. Massor träning utomhus och inspiration av naturlig och hälsosam mat.

I helgen rensade vi i vårt förråd och när vi flyttade på lådan med julsaker slog det mig att det bara är tre månader kvar till första advent. Det är skönt att rensa hemma emellanåt. I somras gick ett av mina projekt ut på att rensa tidningar jag sparat alldeles för många år. Min man undrade hur den enormt stora högen tidningar mystiskt hade fått plats hemma. De hade befunnit sig kategoriserade i tidsskriftsamlare och utgjordes mestadels av tidningar med recept i, sådana jag fått. Antingen för att jag varit trogen kund i någon viss butikkedja eller från nära som läst klart tidningar och som jag tagit över. De tillfällen när jag ville åt ett visst recept som antagligen gjort att jag sparat hela tidningen så var det nästan omöjligt att hitta just det receptet i och med att jag sparat så många tidningar. Jag tog därför äntligen tag i att plocka ut de bästa recepten för att en gång för alla samla dom i en receptpärm istället. Mestadels pysslade jag med det på kvällarna när barnen somnat och vi slappade i trädgården eller framför tvn. Tv-serien Game of Thrones kommer troligen därför alltid ha en märklig förknippelse med maträtter. Nu har jag massor av uppslag till härliga smakkombinationer om fantasin tryter.

Det är en smaksak huruvida man vill planera maten för veckan eller inte. Personligen föredrar jag att planera i förväg och har skrivit en text om det på kostrådgivarna.se: Planera maten för veckan – roligare med appar. Där nämner jag bland annat laxburgare som egen snabbmat man kan förbereda åt sig själv att ha färdigt i frysen. Bara att värma på i stekpannan de gånger man behöver fixa ihop något snabbt. Så här fixar du ett lass laxburgare för frysen:

Koka upp en större mängd vatten i en stor kastrull. Sänk i 8 laxfiléer och koka på svag värme i ca 8 minuter. Häll bort vattnet och låt svalna en stund. Mosa fisken med gaffel och rör i två hackade gula lökar, 1 dl havregryn som smulats eller mortlats, 4 ägg och krydda med 1 tsk salt och svartpeppar. Forma laxbiffarna med händerna och stek i olivolja och smör.

laxburgare

I laxburgarna på bilden hade jag rödlök då gula löken inte var så fräsch i mataffären just för tillfället. Det blir god smak med rödlök också men bränner lättare fast i stekpannan. Burgarna blir därför ännu finare med gul lök istället. Laxburgarna passar till väldigt mycket.

 

Välj kokosolja istället för smör för mjölkfritt. Receptet är glutenfritt om du väljer havregryn som är märkta glutenfria, exempelvis Sempers. Passar på att nämna att Semper sedan en tid tillbaka återkallar ett speciellt parti glutenfria havregryn, mer om detta här. Inspirationen till receptet kommer ursprungligen från boken Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

23 augusti, 2013

Vardagen är tillbaka med nya tag

Efter en sommar med massor sol och bad är nu barnen i förskola och skola och vardagen har satt igång i full fart igen. Vi fick fina veckor på Öland och i Skåne och jag har läst böcker, rensat och målat hemma, gjort utflykter, simskola med barnen, träffat nära och kära och ätit och druckit gott. En skön blandning av vila och nöje.

öland

Jag har även tränat lite men inte lika mycket som vanligtvis. Å andra sidan blir det mycket motion naturligt i utflykterna med barnen och strandtennis och annat. Har du kommit ifrån dina mer hälsosammare rutiner på sommaren så stressa inte upp dig för det. För de flesta så löser det sig av sig självt nu när vardagen är igång igen och tid för träning och bra mat blir en del av planeringen. Det finns ingen anledning att ge upp.

I somras fick jag förfrågan om jag ville börja skriva hos kostrådgivarna.se i höst. Självklart väldigt roligt så med start från slutet på nästa vecka kommer texter från mig att läggas upp där.

Nu läser jag en kurs om hormoner och signalsubstanser för att specialisera mig på hur de påverkar vår hälsa, hur vi mår och hur vi beter oss. Eventuellt kommer jag framöver erbjuda råd som hjälper till att nå en bättre hormonell balans. Det är vanligt att efter långvarig och/eller extrem stress till slut inte känna igen sig själv, såväl känslomässigt som genom mängder av sjuksymptom. Många lider dessutom av pms-besvär, förlossningsdepression, besvär vid övergångsåldern och annat som är relaterat till sådan obalans men det finns mycket man kan göra själv. Mycket intressant.

För övrigt filar jag på ansökningar åt mitt andra företag Phidesign en hel del. Vi letar projektstöd för ett stort och spännande projekt. Håll tummarna.

Nu ska jag avsluta det sista för dagen innan jag hämtar mina busungar. Ikväll ska jag gå på en efterlängtad biopremiär av en film. Jag har läst hela bokserien som filmen bygger på så jag tror att det väntar härlig underhållning och spänning. Ha en skön helg!

25 juni, 2013

Nördiga kanelbollar

Hoppas du hade en härlig midsommarhelg. Själv hade jag en bra och traditionell midsommar med god mat, trevligt umgänge och dans kring midsommarstång med barnen. Nästa vecka väntar ännu en avslutning med en omgång i isodietenkursen och det är alltid lika glädjande att följa deltagarnas framgångar.

kanelbollar

Är det köttbullar jag lagt upp på bild här? Nej. Min man bakade kanelbullar häromdagen och visst triggar den hemtrevliga lukten av nybakat suget. Jag fixade då istället raw food-kanelbollar som glutenfritt alternativ och resten av familjen gillade dom också. Jag mixade en halv dl cashewnötter, en halv dl mandel och fyra färska och urkärnade dadlar. Det smaksatte jag med lite kokosolja och kallpressad rapsolja samt malen kardemumma och kanel. Med hjälp av lite kallt vatten på händerna rullade jag dom sedan till bollar som slutligen rullades i mer kanel och kardemumma. Till rullningen använde jag hel kardemumma som jag malde i mortel för riktigt god smak och bra yta. De smakar ungefär som den saftigaste biten i en nybakad kanelbulle. På samma sätt gör jag ibland bättre kokosbollar; samma recept som ovan men blanda även i havregryn, kakao och eventuellt lite mer olja samt krydda med lite vaniljpulver istället för kanel och kardemumma. Rulla i kokos.

Angående något helt annat har jag på sistone blivit helt beroende av tv-serien True Blood. Det är taktiskt bra att vänta med att börja följa en serie tills den har gått några säsonger så att man kan se den oftare än en gång i veckan och så att man slipper säsongsuppehållen. Nästa vecka börjar dessutom sjunde och sista säsongen på Dexter – också en favoritserie men som jag följt sedan den började och nu istället tålmodigt får vänta på. Vad har nu tv-serier med hälsa och mat att göra, kanske du undrar? För mig är perioderna när vi följer/tar oss tid för ett avsnitt av en väl utvald tv-serie en bra period. Det är ett bra avslut på vardagen att bli serverad en stunds underhållning tillsammans. Jag gillar även att läsa böcker men det är härligt att hänge sig mer åt det ena eller andra periodvis. Just tv-serier är ju en upplevelse som man lättare kan dela i realtid och det tar inte lika lång tid som att se en hel film. Innan vi skaffade barn ordnade vi ibland seriemaratonkvällar tillsammans med vänner och så såg vi många avsnitt av någon gemensam favoritserie. Numera duger det med något avsnitt bara vi och kanske till och med två avsnitt vid speciella kvällar för lite extra vardagslyxkänsla.

Jag är en flitig biblioteksbesökare och kunde inte låta bli att låna den här boken sist. Visst är det en förvånande och rolig kombination av teman? Kanske blir boken inspiration till en annan sorts bra avkoppling om jag tar tag i det, någon varm semesterkväll framöver.

vampyrstickning

Det blev ett ovanligt nördigt blogginlägg idag, därav rubriken. Först det vanliga matnörderiet med kanelbollarna och så kärleksförklaringen till tv-serier, filmer och böcker. Jag ville bara slå ett slag för vitsen med att prioritera tid för avkoppling och att varje dag unna sig stunder för sådant som man själv tycker om. Vad är ju olika för alla och det kan lika gärna vara fixande i trädgården, bygga något eller vara kreativ med annan hobby – så länge det är roligt och inte känns som ännu ett ”måste”. Det ideala är att det heller inte sker på bekostnad av tid för träning eller tid att fixa bra mat. Det bästa ur hälsoperspektivet är ju att unna sig allt det och ofta.

Jag avslutar med en mellanmålsbild och erkänner att jag inte kunde låta bli att flirta med temat en gång till. En stor kopp grönt te till varma hallon och blåbär med vaniljfrön, naturell yoghurt, pumpafrön och färsk mynta. Du kan även blanda i lite naturell kesella i yoghurten om du inte har några problem med mjölkprodukter och vill ha mer protein och krämighet.

mellis

Inspirationen till kanelbollarna kommer från Kristina Anderssons blogg. I vintras lade hon ut recept på liknande raw food-bollar men med olika julsmaker som saffran eller pepparkaka och som blev väldigt goda när jag lagade dom till advent och julmys. Hon är näringsfysiolog, författare med mera och en av dom som undervisade i mina utbildningar på Paulúns Näringscenter. 

31 maj, 2013

Sötpotatis med chili

Nu i veckan hade jag avslutningsträff med en kursomgång i isodieten. De deltagarna var väldigt hälsointresserade och gick kursen för att bli inspirerade med tips på bra mat och fördjupa sig ytterligare i bästa maten och livsstilen för hälsan. De hade också gemensamt mål att gå ner en klädstorlek och det har varit glädjande att följa framgångarna vid mätningar med både måttband och kroppssammansättning varje träff.

Nyligen fick jag besök av några av mina närmsta vänner. Jag tror det var första gången på en sådär 6 år som ingen av oss ammade eller var gravid så de sov över hos mig och så åt och drack vi gott med långa samtal ända in på natten. En välbehövlig kväll eftersom vi spritt ut oss i landet senaste åren och inte ses så mycket i vardagen längre. Vi åt bland annat grillad lax och sötpotatis som jag bakat i ugnen vilket passade fint ihop med mitt favoritröda i glasen.

sötpotatis

Jag hackade ett par stora sötpotatisar i större bitar och blandade med mycket rödlök, chili och vitlöksklyftor, hällde på olivolja, havssalt och smulad timjan. Det hela var i ugnen på 200 grader i lite mer än en halvtimme med ett par avbrott för att röra om lite. Prova gärna.

Dagen efter begav sig tjejerna hem till sina familjen igen och kvar stod de här fina blommorna de haft med sig till mig.

Blommor

Igår var jag på begravning. Även om det hör livet till så är det så klart tungt när någon nära går bort. I det sorgliga så blev det ändå en vacker begravning, speciellt fint med våra små som var med oss.

Om några timmar börjar helgledigheten och jag börjar med att besöka Finsponga marken med barnen. Prognosen säger regn hela helgen så jag tror att jag ska ge mig på att måla några fönsterlister och en dörr inomhus. Mina barn älskar att pussla, eller rättare har älskat att lägga pussel. När de var hemma sjuka i någon vecka i vintras tänkte jag ge dom något ordentligt att bita i och köpte varsitt tusenbitarspussel. De har knappt lagt ett endaste pussel efter dess så jag tog nog i lite väl mycket. Det tog oss rätt lång tid att lägga klart pusslen, även om det var väldigt mysigt så blev det nog lite too much. Kanske tar vi äntligen tag i att limma ihop pusslen i helgen så att de kan bli tavlor. Det ena har gått sönder lite så nu har jag en liten förhoppning att barnen kanske kan hitta pusselglädjen i helgen igen genom att fixa till delen av pusslet som behöver läggas om.

Ha en skön helg och njut av god och bra mat!

24 april, 2013

Nytt samarbete och grymt wrapbröd

I fredags avslutade jag arbetsveckan med ett tufft 75-minuters CrossNature-pass i uppfriskande duggregn och mysiga skogsljud som bakgrundsmusik. Det var Saras Hälsokälla som höll i träningen i skogen. Riktigt kul!

Jag och Saras Hälsokälla har nu gått samman för att erbjuda ett naturligt kom-i-form-paket lagom till sommaren med uppiggande träning utomhus och inspiration av naturlig och hälsosam mat. På 8 veckor ingår personlig träning, massor träningspass, inspirerande kurs om naturlig mat för optimal hälsa och vikt och mätningar av din kroppssammansättning. Läs mer om det i den här pdf-filen:

Inbjudan kom-i-form-paket

Passar även på att tipsa om ett riktigt gott wrapbröd. Jag är ingen brödmänniska men just wrap är rätt praktiskt vid utflykter, vilket det förhoppningsvis blir en hel del av nu när sommaren närmar sig. Om bara någon dag ska jag på en spännande lunchutflykt till en relativt okänd ruin av en historiskt betydande borg här i Östergötlands skärgård. Då fyller jag en sådan här wrap med blandade grönsaker som tunnskivad rå blomkål, sugar snaps, tomater, syrade morötter, avokado, bönor och lite färsk basilika och koriander. Det går att variera hur som helst med grönsaker, skaldjur, lax, fetaost, örter och exempelvis hummus. Wrapbrödet i sig är både proteinrikt och saftigt.

Grymt, glutenfritt och proteinrikt wrapbröd, 1 portion
3 äggvitor
0,5 dl havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk fiberhusk
1 msk oregano
1/4 tsk bakpulver
1 tsk glutenfritt surdegspulver (exempelvis Finax)
olivolja och/eller kokosolja för stekning

Knäck äggen och separera gulor och vitor. Spara äggulorna till att exempelvis göra en hemmagjord vitlöksaioli. Häll i äggvitorna med havregryn, salt, fiberhusk, oregano, bakpulver och surdegspulver i en skål och mixa med stavmixer. Värm upp en stekpanna med olivolja och kokosolja på medelvärme och bred sedan ut smeten tunt i hela pannan. Stek några minuter på varje sida och wrapen är redo att fyllas med din favoritfyllning.

 

Ursprungsreceptet som jag modifierat något kommer från Sanna / Tasty Health. Vi pluggade till kostrådgivare och isodietencoacher samtidigt på Paulúns Näringscenter. Missa inte hennes läckra bilder på www.tasty-health.se.

12 april, 2013

Bär

Bär är för gott och bra för att undvikas trots gårdagens larm i media om att frysta bär kan vara hepatitsmittade. Senaste åren kokar jag alltid frysta bären innan jag använder dom. Ett tips är att ha lite vatten i botten på kastrullen om du kokar hallon, björnbär eller liknande då de bränns lite lättare än exempelvis blåbär.

Jag har flera vänner som berättat att de blivit matförgiftade av frysta bär. Dvärgbandsmasklarmet var ju heller inte så länge sedan. Liten risk men betydligt värre skada om man ändå drabbas. Har för mig att en av de första rävarna i Sverige som man hittade masken i, kom från skogarna härifrån trakten. I Danmark ändrar man rekommendationen att värmebehandla bär till ett krav för att så många blivit sjuka av importerade frysta bär. För inte så längesedan blev över 11 000 barn magsjuka av frysta jordgubbar i Tyskland.

Ät bär ändå, trots all dessa larm. De är är fulla med hälsosamma antioxidanter, men koka bären först – åtminstone de frysta. Om du köper färdig smoothie, fråga hur de tillagat bären för att både vara på säkra sidan men också för att uppmärksamma hur de bör tillagas.

Nu längtar man extra mycket till att plocka egna färska bär från trädgården i sommar.

Bär plockade i Valdemarsvik

11 april, 2013

Salta frökex

Salta frökex är krispigt, gott och glutenfritt och dessutom bra för dom som vill vara lite mer sparsamma på kolhydraterna. Speciellt kvällstid är det bra att äta lite mindre kolhydrater eftersom kroppen är sämre på att ta hand om kolhydraterna närmare natten. Jag gillar Renée Voltaires raw food-linfrökex men tycker att de är för dyra. Har hållit utkik efter bra recept på frökex ett tag. I många recept ska frösmeten ugnsbakas på låg värme under många timmar och med ugnsluckan öppen. Jag tycker att det är alldeles för mycket slöseri på energi för att det ska vara värt det. Har stött på andra recept med väldigt kort baktid men med lite för hög värme. Man vill ju ändå bevara så mycket fina fettsyror och näring som möjligt och samtidigt undvika att sämre ämnen bildas som det ofta gör när man lagar/processar mat för hårt. Generellt är det därför bättre att använda lite lägre temperatur när man lagar mat. Det kanske tar lite längre tid innan exempelvis stekpannan blir varm och maten klar men bildar inte lika lätt oönskade ämnen i stekytan. Som jag nämnt i tidigare blogginlägg är vissa fetter tåligare att steka i men det är sällan bra att steka för varmt och hårt.

Nu har jag hittat ett recept som verkar lite mer lagom, inte för lång tillagning och inte allt för hög värme. Kexen blev nästan lika goda som de dyrare jag tidigare köpt för speciellt utvalda tillfällen. Jag hade inget vitlökspulver hemma så det får jag ta i nästa gång, men kexen blev ändå bra!

Så här gör du:
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl hela psylliumfrön
3 dl vatten

0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl oskalade sesamfrön

0,5 tsk örtsalt + 0,5 tsk vitlökspulver.

Man behöver förbereda minst 4-6 h i förväg. Lägg linfrö och psylliumfrö i blöt i 2,5-3 dl vatten. Det kommer att bli en geléaktig röra som håller ihop kexen. Lägg övriga fröer i blöt i en annan bytta, mängden vatten spelar ingen roll eftersom det ska hällas bort. Dessa blötläggs och sköljs sedan för att ta bort en del ämnen så att man lättare kan ta upp de nyttiga mineralerna i fröerna. Jag fixade de här två blandningarna på kvällen och ställde in i kylen för att göra färdigt kexen på morgonen. Står rörorna mindre än 6 timmar så behöver de inte stå i kylen.

Sätt ugnen på 135 grader varmluft. Häll av och skölj blandningen med pumpakärnor i ett finmaskigt durkslag. Blanda ned i linfrö- och psylliumsmeten och krydda. Fördela ut kexsmeten på en plåt till ett tunt lager.

Frösmet på plåt

Skjuts in i ugnen. Ta ut plåten efter 45 minuter, bryt loss torra delar och lägg luftigt på en tallrik för att svalna. Bryt isär de delar som fortfarande är fuktiga, vänd dem upp och ned och ställ in på eftervärmen tills de också torkat.

frökex

Vissa bitar går sönder till småbitar men det är också gott att spara till snacks. Lägg kexen och smulorna i en burk när de svalnat. Gott med skivad avokado på eller varför inte dippa i guacamole eller hummus?

 

Receptet kommer från Åsa på Smarta Maten, som precis som jag också är kostrådgivare från Paulúns Näringscenter.

26 mars, 2013

Smakrik spenat- och ärtsoppa med citron

Äntligen är våren på gång med plusgrader om dagarna. Det kommer säkert att bli flera bakslag men just nu känns det underbart.

I väntan på att även grönskan ska slå ut kommer här en smakrik spenat- och ärtsoppa med citron som lyser vackert grönt på köksbordet. Passar även på att tipsa om att jag sällan använder buljong när jag lagar mat. Istället använder jag torkad libbsticka. Prova det! Det här receptet räcker till rätt många personer:

  • 4 potatisar
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 450 gr fryst hackad spenat
  •  225 gram frysta ärtor, upptinade
  • 1 msk libbsticka och kokande vatten
  • salt och svartpeppar
  • citron

Skala och hacka potatis, lök och vitlök och värm olja i en gjutjärnsgryta. Lägg i potatis, lök, vitlök och spiskummin och stek på låg värme en liten stund. Tina den frysta spenaten i en kastrull under tiden och häll sedan över den tinade spenaten och ärtorna i grytan med en större mängd kokande vatten och libbsticka. Koka på låg värme i 15 minuter och salta och peppra. Mixa allt med en stavmixer.  (Använd helst en av metall för att undvika att ämnen från plast läcker ut i heta maten.) Ringla över en blandning på pressad citron och dubbla mängden olivolja och servera med kokt ägg i klyftor eller räkor eller varför inte strimlad rökt lax. Ska du bjuda en vegan på middag så passar den här soppan perfekt med lite rostade cashewnötter. Mmm, krämig, smakrik men ändå mild.

Spenatsoppa

20 mars, 2013

Himmelsk chokladmousse

Snart är det påsk vilket innebär väldigt mycket mat och godsaker för många. Se nu till att inte få dåligt samvete om du äter annat eller mer än vad du tänkt. Planera istället för att välja ut det du verkligen älskar och njut med gott samvete. I många fall handlar det om att det blir för mycket av det som inte är så bra och för ofta, eller att man äter och dricker ”det som man brukar” utan att varken reflektera över eller uppskatta det speciellt mycket. Många som ändrar livsstil märker efter ett tag att det de tidigare ätit inte längre var speciellt gott när de vant sig vid bättre mat. Oavsett vad just du väljer att äta nu i påsk, gör det långsamt, med glädje och gärna med flera sinnen närvarande.

Det ska bli härligt med några dagar ledigt tillsammans med nära och kära. Vi har börjat planera upp dagarna så att det blir både traditioner, mys med vänner och inte minst tid att bara vara. Jag kommer att avnjuta en hel del ägg, fisk och skaldjur och har nu börjat fundera på en del gröna rätter att bjuda på. Det blir nog en och annan sötsak med temat mörk choklad och säkert något glas rött också.

Kanske bjuder jag på den här himmelskt goda chokladmoussen.

chokladmousse_580

När bananerna hemma är på gränsen att de börjar bli för mogna skalar jag dom och lägger in dom i en burk i frysen. En vacker dag tar jag fram burken och låter bananerna tina lite. Sedan mixar jag dom med kakao, smakar av och fyller eventuellt på med mer kakao om det blir för sött. Här serverar jag chokladmoussen med cashewgrädde, sådan jag gjorde till raw food-semlorna fast utan dadel den här gången. Nästan ofattbart hur gott och perfekt konsistens det kan bli på så få ingredienser.

Nu håller vi tummarna att vi får lite vårvärme till påsken så att vi kan njuta av värmande sol i ansiktet på promenader med nära och kära eller varför inte under en löpartur eller två?

Ps. Glöm nu inte att köpa ekologisk ägg, denna kommande högtid där just ägg konsumeras som aldrig annars.