18 mars, 2013

Krispig fänkålssallad med sting

Min treåring sa häromdagen att han ville ha fänkål. Lite roligt eftersom det inte är något man tänker sig att småbarn frågar efter. Han syftade på en sallad vi ofta gör som tillbehör till middagarna och som vi inte hade gjort på ett par veckor. Så här enkelt gör du en härligt krispig fänkålssallad med ett oväntat sting och som passar som tillbehör till det mesta:

Finhacka en fänkål i små bitar och lägg i en skål med iskallt vatten fem minuter. Hacka upp en rödlök i så tunna skivor du kan. Häll bort vattnet och blanda fänkål och rödlök. Häll på cirka en halv dl olivolja och ett par matskedar rödvinsvinäger. Droppa i några droppar tabasco, salta, vrid några varv med pepparkvarnen och rör om.

Fänkålssallad

14 mars, 2013

Smarrig omelett med fruktsällskap

I helgen firade vi min treårings födelsedag och det blev mycket bus och skratt från lycklig paketöppnare. Mitt andra busfrö börjar skolan till hösten och förskolan har redan gått igenom en plan för övergången till skolan. Alla säger det men det ÄR förvånansvärt läskigt vad fort tiden går och hur snabbt de små blir större. Med nytt snötäcke i trädgården igår morse och snöflingor som yrde runt, alldeles för många minusgrader den här morgonen, så gör det inte så mycket om tiden går fort tills värmen kommer igen. Nu längtar man verkligen på porlande bäckar, fågelkvitter, citronfjärilar, grönskan, blommorna och värmen. Följt av semester och tid att umgås avslappnat med nära och kära i långa och varma dagar. Tänk så skönt att gå med tunna sommarplagg igen jämfört med vinterkläderna vi fortfarande bylsar i.

Snart drar jag igång nästa omgång av kursen i isodieten. Perfekt i tiden för att hitta formen lagom till sommaren. Trots att ordet ”diet” finns med så handlar det egentligen mer om en ny livsstil för att en gång för alla både hitta formen men också behålla den. Kursen fungerar även finfint för dig som bara vill hitta inspiration till hälsosam mat och livsstil. Recepten fungerar även bra att bjuda hela familjen på om ni bor flera tillsammans, eftersom man får i sig allt man behöver.

Jag avslutar med ett gott och mättande mellanmålstips. En smarrig omelett med fruktsällskap. Har du inte provat kombinationen kan det låta lite märkligt men det blir en exotisk smakupplevelse. Mättande, protein- och näringsrikt med fräscha vitaminer och antioxidanter. Vispa ihop två ägg med ett par matskedar vatten och lite salt och peppar. Värm en stekpanna med lite kokosolja men inte på för hög värme. Häll i smeten och rör lite i den under tiden den stelnar. När den känns lagom krämig i konsistensen, lägg upp på en tallrik och servera direkt med skivad banan och några bitar ananas ovanpå så att de värms en aning och så granatäpplekärnor till.

Omelett med fruktsällskap

Visste du förresten att ägg inte bara innehåller fullvärdigt protein och viktiga fettsyror utan också innehåller såväl antioxidanter som nästan alla vitaminer och mineraler man behöver, förutom c-vitamin? Perfekt att äta med frukt med andra ord, som tillför c-vitamin och en lagom dos kolhydrater. Ibland drömmer jag om att ha egna hönor spatsera omkring i en framtida trädgård med stor gräsmatta, växthus och odlingar och som ger mig färska ägg varje dag. Inte just nu men någon dag kanske. Eftersom ett av mina barn inte tål pälsdjur gissar jag att pälsdjursallergiker vanligen reagera på hönor också?

4 mars, 2013

Imponera med lättlagade indiska kikärter

Känner du att det blir lite mycket kött på tallriken i vardagen? Har du hört talas om köttfri måndag? Att planera in minst en vegetariskt dag i veckan är ett sätt att ta till om du vill ha en anledning att börja äta mer vegetariskt regelbundet.

Jag gav min man en kurs i indisk matlagning i födelsedagspresent för några år sedan. Ofta kräver indiska maträtter både planering och tid även om det blir väldigt gott. Ibland står han en halv dag och lagar mängder av goda indiska rätter och så dukar vi upp till indisk buffé. Sedan har vi dessutom mat till familjen för flera dagar framåt. Man har dock inte alltid möjlighet att stå så länge framför spisen. Här kommer ett enkelt vegetariskt recept på en rätt som doftar och smakar indiska kryddor. Perfekt både för att imponera på gäster men också som en enkel måltid att fixa till en måndagskväll som idag. Ett av mina barn är väldigt kräsen på mat men den här rätten går alltid hem.

Så här trollar du fram krämiga kikärtor i kokosmjölk med fantastiska smaker för ca 4 personer:

  • 1 röd chili
  • 1 lök (medelstor)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära
  • 400 g kikärtor
  • olja (raps eller oliv)
  • 1-2 msk curry
  • 400 g kokosmjölk (1 burk)
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat
  • 1 1/2 pressad lime
  • salt
  • färsk koriander

Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Om du använder kikärtor ur burk, skölj kikärtorna med kallt vatten i durkslag.

Fräs chili, lök, vitlök och ingefäran i olja i en stor gjutjärnsgryta. Blanda i curry och sedan kikärtorna och kokosmjölken. Koka upp och låt puttra några minuter.

Under tiden kan du skölja spenatbladen noga. Fyll exempelvis en bunke med vatten och tryck ner spenatbladen i denna. Lyft sedan upp bladen med handen till ett durkslag och skölj. Ofta ser man en hel del jordrester i vattnet som är kvar i bunken. Häll ut och fyll på med nytt vatten och låt bladen simma runt igen. Gör om detta några gånger tills bladen verkar tillräckligt rena.

Riv eller grovhacka spenatbladen och blanda ner dessa med tomaterna i grytan och koka ett par minuter till. Smaka av med limesafte och lite salt och strö över hackad koriander.

Servera med exempelvis råris, kanske uppblandat med vildris eller rött ris. Imponeras av hur något så enkelt kan bli så gott.

Kikärtsgryta

Rätten är vegetarisk, glutenfri och mjölkfri (och därför laktosfri). Om ni äter fisk, servera med lax istället för ris för att dra ner på mängden kolhydrater. Äter du ogärna baljväxter men tycker att receptet verkar gott, byt ut kikärterna mot lax eller annan fisk och låt puttra tills fisken är klar.

 

Ursprunget till receptet kommer från boken ”under valnötsträdet : goda idéer från vårt kök” av Anna och Fanny Bergenström.

25 februari, 2013

Vampyrjuice utan blod

Har du barn som vägrar äta grönsaker? Eller har det blivit en dag eller kanske flera där du själv inte haft möjlighet att få i dig så mycket frukt och grönt? Prova att göra en egen juice på frukt och grönsaker. Mycket bättre än att köpa färdig juice. Drick juicen precis när du pressat den för att få dig så mycket vitaminer och antioxidanter som möjligt från frukterna och grönsakerna. Jag kan varmt rekommendera att införskaffa en råsaftcentrifug om du inte redan har en. När jag köpte min hösten 2005 råkade det vara en höst med extra billiga och riktigt fina morötter så den hösten drack vi nog mer morotsjuice än vad som var hälsosamt. Vi blev aldrig gulbruna i hyn men nästan beroende. Som med det mesta så är det ju så klart lagom intag som gäller även för nypressade juicer.

Här kommer två favoritrecept som vi gör ibland, för cirka 4-5 personer:

Vampyrjuice

(mina barn ser ut som små söta vampyrer precis när de druckit den här)

  • ca 4 rödbetor
  • ca 4 morötter
  • 2-3 apelsiner
  • ca 5 dl hallon

Pressa morötterna och rödbetorna i centrifugen. I min råsaftcentrifug ska man inte använda citrusfrukter så jag pressar apelsinerna i en citruspress. Blanda allt med hallonen och mixa med en stavmixer. Servera i fina glas till hela familjen, förslagsvis som efterrätt till middagen.

Vampyrjuice

 

Uppfriskaren

  • 3-4 morötter
  • 1 melon, honungsmelon eller galia
  • ca 4 cm färsk ingefära
  • 2-3 citroner eller 3 lime

Pressa morötterna, melonen och ingefäran i råsaftcentrifugen. Pressa citronerna i en citruspress och blanda sedan allt och häll upp i exempelvis whiskyglas. Ta mindre del ingefära om barn ska dricka den då det kan bli för stark smak annars. Njut av en stark och uppfriskande juice.

 Lime

Till frukost pressar vi apelsinjuice i stort sett dagligen nu under vintern när citrusfrukterna är i säsong. Variera med blodapelsiner eller blanda med grape. Lyxigt och värt det lilla besväret för bättre och godare juice än de färdiga juicerna.

Om du tror att egentillverkade juicer nog är något för dig, så är det ett hett tips att låna eller skaffa en bok med juicerecept för att komma igång och få inspiration till spännande smakkombinationer. Jag själv startade med ”Drick för hälsa / över 50 juicer för ett friskare liv” och varifrån jag inspirerades till recepten ovan men jag är säker på att det finns många andra bra böcker med juicerecept. Varför inte leta på bokrean imorgon eller kolla om ditt bibliotek har någon bra?

20 februari, 2013

Var nyfiken och inspireras av naturligare val

Igår tog nyheterna upp kemikalierna vi har omkring oss och hur det påverkar vår hälsa. Det är sorgliga fakta men jag tycker också att det är bra varje gång man belyser den farliga kemikalieröran. Mer medvetenhet ger större möjlighet till förändring. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/who-kemikalier-bakom-flera-folksjukdomar

Man får dock inte tappa hoppet eller drabbas av dåligt samvete utan istället se det som en anledning att våga prova något nytt. Varje liten förändring kan ha betydelse och man ska inte ge upp. Här får du lite tips på vad du kan göra för din egen skull:

  • Byt ut allrengöringsmedel, speciella sprayer för badrum och kök med flera mot vanlig såpa. Du kan blanda såpa och vatten i en sprayflaska.
  • Det har varit omtvistat om vi lever för hygieniskt idag eller inte men om du använder såpa och exempelvis citron, ättika, bakpulver via gamla hederliga husmorstips så gör du nog helt rätt i att städa regelbundet och våttorka golven minst en gång i veckan, kanske till och med oftare om du har småbarn och möjlighet.
  • Välj parfymfria tvättmedel, tvålar och annat och välj de skonsammare och miljömärkta sorterna.
  • Vädra mycket hemma när du skaffar nya möbler, elektroniska apparater och renoverar.
  • Vissa förbrukningsvaror som exempelvis diskborstar kan vara värt att betala lite extra för om de är tåligare så blir det ett mer hållbart alternativ. Minimundus säljer en bra diskborste för 59 kr plus frakt som visserligen är i plast men den håller nästan onaturligt länge och går att fräscha upp genom att koka eller diska i diskmaskinen. Du tjänar snart in kostnaden om du jämför med hur många billiga borstar du skulle ha förbrukat annars. Jag handlade en hel del av Minimundus när jag väntade mitt första barn 2007. De har många bra och naturliga grejer och ger massor nyttiga tips. Bättre förbrukningsvaror leder visserligen inte direkt till en bättre miljö hemma men det hör ändå ihop med att bli medveten om en mer hållbar livsstil och på Minimundus sida hittar du fler naturliga tips.
  • Välj ekologisk mat i den mån du har möjlighet. Tänk dock på att inte blanda ihop det. Bara för att något är ekologiskt och ”bra” så är det inte säkert att det är samma som hälsosamt. Det handlar om vad man jämför med. Ekologiska produkter innehåller oftast mindre rester av besprutningar och tillsatser och innehåller i vissa fall mer näring.
  • Micra aldrig maten direkt i lådan av plast. Det blir ett extra steg på jobbet att föra över maten till tallrik först om du brukar slänga in matlådan direkt i micron, men gör det. Jag efterlyser matlådor som inte är i plast, utan i glas eller metall. Jag har ännu inte lyckats hitta några men tipsa mig gärna om du vet.
  • All varm mat bör bli kall innan den får möta plast. Ytterligare en anledning att undvika de färdiga rätterna som ska micras klara direkt i plastförpackningen. Om du ändå måste använda något plastredskap eller plastbehållare till varm mat, välj så hård plast som möjligt.
  • Istället för micropopcorn som ofta innehåller kemikalier på insidan, poppa majskornen i kastrull. Ett tips är att använda kokosolja/kokosfett då, ett något tåligare fett som visserligen är mättat (och därför tåligt) men fettkedjorna/fettsyrorna är kortare (medellånga) än traditionella mättade fetter. Kokosfett innehåller även den hälsosamma laurinsyran. Även om fettet är bättre än en del andra i många avseenden så behöver man inte överdriva intaget. Till salladen och den färdiga maten på tallriken får du i dig ännu bättre fett från kallpressade oljor som rapsolja, olivolja eller avokado och nötter.
  • Om du använder smink, välj naturligare produkter från hälsokostaffärer eller sidor som bodystore.se med flera nästa gång du behöver köpa nytt. Den sistnämnda har helt ok priser men inte så brett utbud på just smink, desto mer på en del schysta livsmedel och naturliga hudprodukter, tvål och sådant för hela familjen. Jag har provat mig fram i flera år och när jag hittar något jag verkligen gillar, så provar jag ändå att byta ut det ibland. Alternativet får inte kosta för mycket och ska inte innehåller för mycket onödigt som parabener och parfymer. Ofta är ekologisk märkning bra. Utöver att vara snällt mot både mig och min familj ska produkterna fylla sitt syfte bra också. Med en rättvisemärkning bidrar valet även till något bra för andra delar av världen. Men många gånger kan man inte få allt.

För barnfamiljen:

  • Leta efter leksaker, inredning och annat som inte är av plast nästa gång det är dags att införskaffa nytt. Trä är ofta ett bättre alternativ men se upp för skadliga färger.
  • Barnen växer fort så ärvda kläder från släkt, vänner eller klädbytardagar och secondhandaffärer är inte helt fel eftersom kemikalierna från tillverkningen oftast är borttvättad.
  • Man kommer sällan helt undan från att köpa nya kläder. Tvätta alltid barnens nya kläder minst ett par gånger innan de får använda det. (Gör det gärna till dig själv också).
  • Undvik kläder med kladdiga plasttryck.
  • Vi körde länge med tygblöjor, provade nappar av naturgummi, fixade nappflaskor av glas och annat men man behöver inte göra allt. Det ska ju fungera i vardagen också. Just tygblöjor kräver en del rutiner och när barnen börjar förskolan där man inte använder tygblöjor så är det inte säkert att det är värt det för resten av dygnet. Många leksaker och kläder får barnen i present av andra och det är nog inte hela världen om det blir ”fel”. Det viktiga är att bli medveten om vad barnen utsätts för totalt.
  • Låt heller inte barnen ta över gamla telefoner och andra liknande pryslar som leksaker. De kan fortfarande innehålla farliga ämnen.
  • Byt ut våtservetterna mot tvättlappar och vatten och komplettera med någon snäll barnolja när det behövs. Inför resor och till skötväskan kan du lägga några tvättlappar i blöt i en lite plastpåse som du tar med istället.
  • Idag finns det fräsiga vattenflaskor i metall som är mycket bättre att använda än plastflaskor, både till dig och inte minst barnen. Stå emot önskan om prinsessflaskan eller flaskan med Blixten McQueen på och som luktar plast lång väg. Här är ett par av våra som vi tar med i bilen, på utflykter, träning med mera. Märket heter Klean Kanteen och finns i många färger och kombinationer men det finns säkert andra bra märken också.

 Flaskor i metall är bättre än plast

Detaljer om varför man ska göra allt detta kan du exempelvis läsa om du surfar runt på Naturskyddsföreningens webbsida och andra liknande sidor. Alldeles nyss lade dom upp ett blogginlägg om det här. Det finns så mycket att säga men jag vill inte göra det här blogginlägget för långt. Tänk positivt, att det är spännande med nya rutiner och att varje liten förändring bidrar till att du/din familj utsätts för mindre av de farliga ämnena som tillsammans ger den ökända coctaileffekten. Det är omöjligt att skydda sig mot allt men det är inte en anledning till att blunda. Det behöver inte vara jobbigt, svårt eller dyrt att tänka om lite. Du gör det för dig själv och dina egna och på köpet bidrar det allt som oftast även till en bättre miljö. Hör gärna av dig om du vill ha mer råd om vad som är bra val.

18 februari, 2013

Charmiga semlor à la raw food

Semlor à la raw food

Förra veckan var det både semmeldagen och alla hjärtans dag. Jag sparade semmelätandet till helgen för det är mysigt att baka tillsammans med barnen, även om det kräver lite mer. Min dotter var med och lagade de här charmiga semlorna.

Det blev åtta små bakverk som mer påminde om någon slags choklad-nougat-bakelse i utseendet. Om man blundar smakar det faktiskt semla, sa min man. Mina barn mumsade glatt och jag tyckte själv att det blev riktigt bra så receptet sparar jag. Kanske att jag gör mer cashewgrädde nästa gång, den blev så härligt krämig och god.

Alla hjärtans dag startade så mysigt. Mina barn kröp nära mig på varsin sida i sängen och vi gosade en lång stund. Senare när jag hämtade på förskolan fick jag en inslagen present som innehöll ett hjärta med broderi på. Snacka om kärlek.

Receptet på semlorna kommer från Åsa på SmartaMaten:

Mandel- och kardemummabulle

  • 0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar
  • 0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter
  • 0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön
  • 
ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)
  • En nypa salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk kokosfett med kokossmak (kallpressad kokosolja)

Cashewgrädde

  • 1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h
  • 0,5 st päron (ca 100 g)
  • 1 st dadel (ca 15 g)
  • 0,5 tsk äkta vanilj
  • 
ca 2 msk vatten

Gör så här
Förberedelser: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken. Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.

Först mandel- och kardemummabullarna:
1. Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat.
2. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna.
3. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats. 
Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.

Sedan cashewgrädden:
1. Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Du behöver inte diska mellan bulle och grädde. 
Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten.
2. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.

Glutenfritt, mjölkfritt och gott.

13 februari, 2013

Underbar mandelmjölk och är kalcium farligt?

I media älskar man att förstora upp att ett visst vitamin eller visst livsmedel är farligt. Idag skriver DN om hur kalcium kan bli en fara för hjärtat och publicerar det tillsammans med en bild på mjölkprodukter.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kalcium-i-maten-fara-for-hjartat

Det är dock inte bra att gå omkring med brist på vitaminer eller mineraler men jag håller med om att det kan vara skadligt att ta tillskott för att vara på säkra sidan. Det allra bästa är att få sig allt man behöver naturligt, via maten (eller solen). Det är väldigt komplex hur vitaminerna och mineralerna behöver varandra för att lättast tas upp i kroppen och det fiffiga med varierad mat är att vi är gjorda för att ta upp det vi behöver ifrån just maten. Därför är det bra att se över sin kost så att man äter tillräckligt varierat och näringsrikt. Varför inte ta hjälp av en kostrådgivare för att se över dina matvanor och på köpet få inspiration till förändringar eller kanske bara lite förnyelse?

Vissa sjukdomar gör att kroppen har svårare att ta upp vissa näringsämnen och ibland behöver man ändå komplettera med tillskott. Din läkare kan ta blodprover om du misstänker att du har brist på något. Visar det sig att du har brist på någon vitamin eller mineral så är det viktigt att försöka ta reda på orsaken och även där bör läkaren hjälpa till. Det kan exempelvis bero på tarmsjukdom, glutenintolerans, laktosintolerans eller brist på något annat. Exempelvis kan brist på B12 bero på brist på ett ämne i magsäcken som behövs för att kunna ta upp B12. Men det kan också bero på att du äter för lite ägg, fisk, skaldjur, kött, mjölkprodukter m.m.

Visst känns det mycket naturligare och i många fall bättre för kroppen att ändra om matvanorna och se till att äta mer av vissa livsmedel, om den förändringen räcker?

Med DN:s bild på mjölkprodukter ihop med den rubriken försöker de ge ett första intryck att mjölk är farligt, för att få många läsare. Det finns flera fördelar med mjölkprodukter men också en del nackdelar. Många mjölkprodukter kan vara väldigt bra proteinkällor och näringskällor. Man ska dock tänka på att mjölken egentligen är anpassad med hormoner och annat för att få kalvar att växa snabbt. Jag tror dock inte att det är så vanligt att överdosera sitt kalciumintag så att det blir farligt bara genom att äta varierad kost som inkluderar mjölkprodukter. Är du ändå orolig så kontakta din läkare och mät. Jag går nog in på fler för och nackdelar med mjölk mer ingående vid ett annat tillfälle.

Själv provar jag i perioder att utesluta mjölkprodukter, mest för att få en bra anledning att prova massor nytt. Nästa gång kanske jag provar lite längre för att samtidigt se om jag märker någon skillnad på mig själv. Piggare? Tröttare? Bättre/sämre hy? Påverkas magen? Träningen? Många är känsliga för laktosen men det finns idag gott om laktosfria produkter. Förhoppningsvis finns de laktosfria även som ekologiska snart också.

Vi lever ju i en kultur där mjölkprodukter ska vara med nästan hela tiden. Även om många inte dricker mjölk i glas så är vi så vana att använda ostar, yoghurt, keso, kvarg/kesella, crème fraische, grädde och annat i våra måltider att det känns så alternativt att tänka utanför detta. Äter du ägg, skaldjur, blandade fisksorter och/eller kött får du i dig en hel del av det du behöver ändå. Med mycket grönsaker som broccoli, grönkål, spenat med flera och frön och nötter så fungerar nog en mjölkfri kost bra. Det finns ytterligare detaljer att tänka på om man ska vara noga eller behöver se till att få i sig mycket kalcium. Vissa frön, grönsaker och annat innehåller ämnen som hämmar eller motverkar upptaget av näringen.

Summan av kardemumman: se till att äta varierat och prata gärna med kostrådgivare om du vill bolla dina matvanor med någon. Misstänker du brist (eller överdos) på någon vitamin eller mineral, be din läkare att ta prov och om det är brist begär vidare undersökning efter anledningen.

Jag ska dock erkänna att jag äter d-vitamintillskott emellanåt under mörka delen av året utan att ha kontrollerat d-vitaminhalten i blodet. Men jag gör det lite försiktigt, någon tablett här och där eller varje dag under en kort period för att se hur/om det påverkar mig. Det finns mycket forskning som tyder på att vi verkligen behöver ta d-vitamintillskott här i Sverige om vi inte reser till soliga länder på vintern. Det bästa är ju så klart att ta sig i kragen och gå och kontrollera nivån av d-vitamin i sin kropp regelbundet i så fall.

Pröva en underbar mandelmjölk

Låt en handfull mandlar ligga i ett glas fullt med vatten i en halv till en dag. Byt till nytt vatten och häll i en mixer. Krydda med några frön från en vaniljstång eller lite vaniljpulver och mixa en stund. Häll och pressa blandningen med en sked genom en nötsil, saftsil eller diskbart kaffefilter och samla upp den goda mjölken. Mixa gärna nötmassan i filtret en gång till och pressa igen så får du ut ännu mer mjölk. Nu är den nyttiga och inte minst riktigt goda mandelmjölken färdig att avnjutas i stort glas.

Nötmassan i filtret kan du spara i kylen och blanda i biffar, smoothies eller annat närmsta dygnet. Har du inget filter eller tycker att det blir omständigt så kan du hälla upp det som det är i ett glas och vänta att dricka ett par minuter så hamnar massan i botten. Man kan även grodda mandlarna innan man gör mjölk på dom.

Mandelmjölk

Receptet hittade jag från början i Erica Palmcrantzs bok Raw Food. Tipset att smaksätta med vanilj kommer från Renée Voltaire.

Smoothies

Jag är inne i en smoothiesperiod. Gott och mättande som mellanmål. Smoothies är bäst nygjorda men det fungerar också bra att spara till ett senare mellanmål eller förbereda att ta med till nästa dag. I grunden har jag oftast mandel och eventuellt andra nötter eller frön och ofta banan. Mina barn gillar inte småbitar i så när jag gör till hela familjen så använder jag oftast mandelsmör istället.

Smoothietillverkning

Ofta blandar jag även i yoghurt och mjölk/mandelmjölk/havremjölk och ibland någon tesked linfröolja (massor omega-3) eller annan bra olja. Just nu är mangos fina eller varför inte passionfrukt? Det klassiska är bär som blåbär, hallon men det blir också smarrigt med jordgubbar, björnbär, hjortron med flera. Prova med olika frukter och bär och kombinationer. Variera även genom att krydda med örter som basilika, citronmeliss eller kryddor som kanel, kardemumma och ingefära. Äter man mjölkprodukter och vill ha mer protein i, blanda i en stor klick kesella. Sist av allt, njut!

Smoothie

8 februari, 2013

Egen tacokrydda

Fredag idag och många fixar tacos hemma. Till just tacos finns många färdiga tillbehör i affären. Det är inte helt tokigt att ta för vana att läsa innehållsförteckningen på maten man köper, så att man ser vad det man ska äta innehåller, egentligen. Dessutom får man en bra indikation på vilken vara som kan vara bättre att välja före en annan på hyllan i affären. Ordningen i listan är intressant eftersom den visar vad det finns mest av i varan, mest står först. Färdiga kryddblandningar innehåller ofta en del socker i någon form samt smakförstärkare och annat som man klarar sig utan.

Det är inte svårt att göra en god kryddmix själv. Prova gärna även att byta ut köttfärsen mot gröna linser istället.Skölj 500 gr gröna linser i durkslag. Koka dom sedan i 30 minuter. För 1 del linser behövs 2 delar vatten. Eller om det är en dag när du är hemma, blötlägg i tre timmar och koka med nytt vatten i 20 minuter.

Mät upp:

1/2 msk salt

2 msk chilipulver

1 msk spiskumin

1/2 tsk cayennpeppar

2 msk paprikapulver

Gör tacokryddblandningen själv

Finhacka ett par vitlöksklyftor och en liten lök och blanda i linserna när de är klara men medan de är varma och blanda även i kryddorna. Häll även på lite olja.

Det blir väldigt mycket tacoslinsfärs efter det här receptet men det passar bra att antingen frysa in till en dag längre fram eller göra andra rätter på. Kanske vegetariska tacobiffar, grönsaker och ris dagen efter? Om du vill göra en mindre mängd linser/färs så ta bara mindre del av alla kryddorna, exempelvis tesked istället för matsked och kanske 1-2 krm cayennpeppar. Då motsvarar det ca 1,5 köpt påse.

Det är heller inte svårt att göra egen salsa och annat till tacosbuffén men det tar vi en annan gång.

Vill du veta mer om tillsatser i maten och få tips om hur du ska välja och laga maten enkelt och utan tillsatser rekommenderar jag böckerna skrivna av journalisten Mats-Eric Nilsson:

  • Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik
  • Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat
  • Äkta vara : guide till oförfalskad mat
  • Smakernas återkomst : när maten följer årstiderna

Speciellt den sista boken är inspirerande – full med enkla recept på mat efter säsong. Att lära sig mer om mat och laga allt mer själv med bra råvaror är ännu ett steg mot hälsosammare mat. Sedan handlar det ju såklart även om proportioner och en del annat.

6 februari, 2013

Fräsch bönsallad

Har du testat bönsallad någon gång? Fräscht och gott som huvuddelen av middagen men passar lika bra som tillbehör. Ikväll äter vi det tillsammans med räkor, spenat och lite annat smått och gott. Hacka upp rödlök, ett stort knippe avsköljd bladpersilja, strimlade soltorkade tomater och blanda ihop. Gör en dressing på pressad citron, kallpressad olivolja/rapsolja, lite dijonsenap, salt, peppar och torkad timjan (mortla gärna timjan lite först eller smula med händerna). Ibland smular jag i fetaost och det går lika fint att fylla på med andra grönsaker du har hemma. Helst förgyller jag salladen med grönsaker efter säsong. Eller det bästa av allt, blanda i ljumma och solmogna körsbärstomater och andra grönsaker från trädgården. Otroligt gott även om det är en väldigt liten del av året man kan göra så.

Idag har jag satt upp lappar om min kurs på lite anslagstavlor och imorgon publiceras en första annons om kursen i en lokaltidning. Ser mycket fram mot att hålla kursen!

Fixar fräsch bönsallad