Nördiga kanelbollar

Hoppas du hade en härlig midsommarhelg. Själv hade jag en bra och traditionell midsommar med god mat, trevligt umgänge och dans kring midsommarstång med barnen. Nästa vecka väntar ännu en avslutning med en omgång i isodietenkursen och det är alltid lika glädjande att följa deltagarnas framgångar.

kanelbollar

Är det köttbullar jag lagt upp på bild här? Nej. Min man bakade kanelbullar häromdagen och visst triggar den hemtrevliga lukten av nybakat suget. Jag fixade då istället raw food-kanelbollar som glutenfritt alternativ och resten av familjen gillade dom också. Jag mixade en halv dl cashewnötter, en halv dl mandel och fyra färska och urkärnade dadlar. Det smaksatte jag med lite kokosolja och kallpressad rapsolja samt malen kardemumma och kanel. Med hjälp av lite kallt vatten på händerna rullade jag dom sedan till bollar som slutligen rullades i mer kanel och kardemumma. Till rullningen använde jag hel kardemumma som jag malde i mortel för riktigt god smak och bra yta. De smakar ungefär som den saftigaste biten i en nybakad kanelbulle. På samma sätt gör jag ibland bättre kokosbollar; samma recept som ovan men blanda även i havregryn, kakao och eventuellt lite mer olja samt krydda med lite vaniljpulver istället för kanel och kardemumma. Rulla i kokos.

Angående något helt annat har jag på sistone blivit helt beroende av tv-serien True Blood. Det är taktiskt bra att vänta med att börja följa en serie tills den har gått några säsonger så att man kan se den oftare än en gång i veckan och så att man slipper säsongsuppehållen. Nästa vecka börjar dessutom sjunde och sista säsongen på Dexter – också en favoritserie men som jag följt sedan den började och nu istället tålmodigt får vänta på. Vad har nu tv-serier med hälsa och mat att göra, kanske du undrar? För mig är perioderna när vi följer/tar oss tid för ett avsnitt av en väl utvald tv-serie en bra period. Det är ett bra avslut på vardagen att bli serverad en stunds underhållning tillsammans. Jag gillar även att läsa böcker men det är härligt att hänge sig mer åt det ena eller andra periodvis. Just tv-serier är ju en upplevelse som man lättare kan dela i realtid och det tar inte lika lång tid som att se en hel film. Innan vi skaffade barn ordnade vi ibland seriemaratonkvällar tillsammans med vänner och så såg vi många avsnitt av någon gemensam favoritserie. Numera duger det med något avsnitt bara vi och kanske till och med två avsnitt vid speciella kvällar för lite extra vardagslyxkänsla.

Jag är en flitig biblioteksbesökare och kunde inte låta bli att låna den här boken sist. Visst är det en förvånande och rolig kombination av teman? Kanske blir boken inspiration till en annan sorts bra avkoppling om jag tar tag i det, någon varm semesterkväll framöver.

vampyrstickning

Det blev ett ovanligt nördigt blogginlägg idag, därav rubriken. Först det vanliga matnörderiet med kanelbollarna och så kärleksförklaringen till tv-serier, filmer och böcker. Jag ville bara slå ett slag för vitsen med att prioritera tid för avkoppling och att varje dag unna sig stunder för sådant som man själv tycker om. Vad är ju olika för alla och det kan lika gärna vara fixande i trädgården, bygga något eller vara kreativ med annan hobby – så länge det är roligt och inte känns som ännu ett ”måste”. Det ideala är att det heller inte sker på bekostnad av tid för träning eller tid att fixa bra mat. Det bästa ur hälsoperspektivet är ju att unna sig allt det och ofta.

Jag avslutar med en mellanmålsbild och erkänner att jag inte kunde låta bli att flirta med temat en gång till. En stor kopp grönt te till varma hallon och blåbär med vaniljfrön, naturell yoghurt, pumpafrön och färsk mynta. Du kan även blanda i lite naturell kesella i yoghurten om du inte har några problem med mjölkprodukter och vill ha mer protein och krämighet.

mellis

Inspirationen till kanelbollarna kommer från Kristina Anderssons blogg. I vintras lade hon ut recept på liknande raw food-bollar men med olika julsmaker som saffran eller pepparkaka och som blev väldigt goda när jag lagade dom till advent och julmys. Hon är näringsfysiolog, författare med mera och en av dom som undervisade i mina utbildningar på Paulúns Näringscenter. 

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/nordiga-kanelbollar/trackback/

Lämna en kommentar