Salta frökex

Salta frökex är krispigt, gott och glutenfritt och dessutom bra för dom som vill vara lite mer sparsamma på kolhydraterna. Speciellt kvällstid är det bra att äta lite mindre kolhydrater eftersom kroppen är sämre på att ta hand om kolhydraterna närmare natten. Jag gillar Renée Voltaires raw food-linfrökex men tycker att de är för dyra. Har hållit utkik efter bra recept på frökex ett tag. I många recept ska frösmeten ugnsbakas på låg värme under många timmar och med ugnsluckan öppen. Jag tycker att det är alldeles för mycket slöseri på energi för att det ska vara värt det. Har stött på andra recept med väldigt kort baktid men med lite för hög värme. Man vill ju ändå bevara så mycket fina fettsyror och näring som möjligt och samtidigt undvika att sämre ämnen bildas som det ofta gör när man lagar/processar mat för hårt. Generellt är det därför bättre att använda lite lägre temperatur när man lagar mat. Det kanske tar lite längre tid innan exempelvis stekpannan blir varm och maten klar men bildar inte lika lätt oönskade ämnen i stekytan. Som jag nämnt i tidigare blogginlägg är vissa fetter tåligare att steka i men det är sällan bra att steka för varmt och hårt.

Nu har jag hittat ett recept som verkar lite mer lagom, inte för lång tillagning och inte allt för hög värme. Kexen blev nästan lika goda som de dyrare jag tidigare köpt för speciellt utvalda tillfällen. Jag hade inget vitlökspulver hemma så det får jag ta i nästa gång, men kexen blev ändå bra!

Så här gör du:
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl hela psylliumfrön
3 dl vatten

0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl oskalade sesamfrön

0,5 tsk örtsalt + 0,5 tsk vitlökspulver.

Man behöver förbereda minst 4-6 h i förväg. Lägg linfrö och psylliumfrö i blöt i 2,5-3 dl vatten. Det kommer att bli en geléaktig röra som håller ihop kexen. Lägg övriga fröer i blöt i en annan bytta, mängden vatten spelar ingen roll eftersom det ska hällas bort. Dessa blötläggs och sköljs sedan för att ta bort en del ämnen så att man lättare kan ta upp de nyttiga mineralerna i fröerna. Jag fixade de här två blandningarna på kvällen och ställde in i kylen för att göra färdigt kexen på morgonen. Står rörorna mindre än 6 timmar så behöver de inte stå i kylen.

Sätt ugnen på 135 grader varmluft. Häll av och skölj blandningen med pumpakärnor i ett finmaskigt durkslag. Blanda ned i linfrö- och psylliumsmeten och krydda. Fördela ut kexsmeten på en plåt till ett tunt lager.

Frösmet på plåt

Skjuts in i ugnen. Ta ut plåten efter 45 minuter, bryt loss torra delar och lägg luftigt på en tallrik för att svalna. Bryt isär de delar som fortfarande är fuktiga, vänd dem upp och ned och ställ in på eftervärmen tills de också torkat.

frökex

Vissa bitar går sönder till småbitar men det är också gott att spara till snacks. Lägg kexen och smulorna i en burk när de svalnat. Gott med skivad avokado på eller varför inte dippa i guacamole eller hummus?

 

Receptet kommer från Åsa på Smarta Maten, som precis som jag också är kostrådgivare från Paulúns Näringscenter.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/salta-frokex/trackback/

Lämna en kommentar