Charmiga semlor à la raw food

Semlor à la raw food

Förra veckan var det både semmeldagen och alla hjärtans dag. Jag sparade semmelätandet till helgen för det är mysigt att baka tillsammans med barnen, även om det kräver lite mer. Min dotter var med och lagade de här charmiga semlorna.

Det blev åtta små bakverk som mer påminde om någon slags choklad-nougat-bakelse i utseendet. Om man blundar smakar det faktiskt semla, sa min man. Mina barn mumsade glatt och jag tyckte själv att det blev riktigt bra så receptet sparar jag. Kanske att jag gör mer cashewgrädde nästa gång, den blev så härligt krämig och god.

Alla hjärtans dag startade så mysigt. Mina barn kröp nära mig på varsin sida i sängen och vi gosade en lång stund. Senare när jag hämtade på förskolan fick jag en inslagen present som innehöll ett hjärta med broderi på. Snacka om kärlek.

Receptet på semlorna kommer från Åsa på SmartaMaten:

Mandel- och kardemummabulle

  • 0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar
  • 0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter
  • 0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön
  • 
ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)
  • En nypa salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk kokosfett med kokossmak (kallpressad kokosolja)

Cashewgrädde

  • 1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h
  • 0,5 st päron (ca 100 g)
  • 1 st dadel (ca 15 g)
  • 0,5 tsk äkta vanilj
  • 
ca 2 msk vatten

Gör så här
Förberedelser: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken. Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.

Först mandel- och kardemummabullarna:
1. Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat.
2. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna.
3. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats. 
Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.

Sedan cashewgrädden:
1. Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Du behöver inte diska mellan bulle och grädde. 
Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten.
2. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.

Glutenfritt, mjölkfritt och gott.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/semlor-a-la-raw-food/trackback/

Comments

[…] om det blir för sött. Här serverar jag chokladmoussen med cashewgrädde, sådan jag gjorde till raw food-semlorna fast utan dadel den här gången. Nästan ofattbart hur gott och perfekt konsistens det kan bli på […]

Lämna en kommentar