Smakrik spenat- och ärtsoppa med citron

Äntligen är våren på gång med plusgrader om dagarna. Det kommer säkert att bli flera bakslag men just nu känns det underbart.

I väntan på att även grönskan ska slå ut kommer här en smakrik spenat- och ärtsoppa med citron som lyser vackert grönt på köksbordet. Passar även på att tipsa om att jag sällan använder buljong när jag lagar mat. Istället använder jag torkad libbsticka. Prova det! Det här receptet räcker till rätt många personer:

  • 4 potatisar
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 450 gr fryst hackad spenat
  •  225 gram frysta ärtor, upptinade
  • 1 msk libbsticka och kokande vatten
  • salt och svartpeppar
  • citron

Skala och hacka potatis, lök och vitlök och värm olja i en gjutjärnsgryta. Lägg i potatis, lök, vitlök och spiskummin och stek på låg värme en liten stund. Tina den frysta spenaten i en kastrull under tiden och häll sedan över den tinade spenaten och ärtorna i grytan med en större mängd kokande vatten och libbsticka. Koka på låg värme i 15 minuter och salta och peppra. Mixa allt med en stavmixer.  (Använd helst en av metall för att undvika att ämnen från plast läcker ut i heta maten.) Ringla över en blandning på pressad citron och dubbla mängden olivolja och servera med kokt ägg i klyftor eller räkor eller varför inte strimlad rökt lax. Ska du bjuda en vegan på middag så passar den här soppan perfekt med lite rostade cashewnötter. Mmm, krämig, smakrik men ändå mild.

Spenatsoppa

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/smakrik-spenat-och-artsoppa-med-citron/trackback/

Lämna en kommentar