Vampyrjuice utan blod

Har du barn som vägrar äta grönsaker? Eller har det blivit en dag eller kanske flera där du själv inte haft möjlighet att få i dig så mycket frukt och grönt? Prova att göra en egen juice på frukt och grönsaker. Mycket bättre än att köpa färdig juice. Drick juicen precis när du pressat den för att få dig så mycket vitaminer och antioxidanter som möjligt från frukterna och grönsakerna. Jag kan varmt rekommendera att införskaffa en råsaftcentrifug om du inte redan har en. När jag köpte min hösten 2005 råkade det vara en höst med extra billiga och riktigt fina morötter så den hösten drack vi nog mer morotsjuice än vad som var hälsosamt. Vi blev aldrig gulbruna i hyn men nästan beroende. Som med det mesta så är det ju så klart lagom intag som gäller även för nypressade juicer.

Här kommer två favoritrecept som vi gör ibland, för cirka 4-5 personer:

Vampyrjuice

(mina barn ser ut som små söta vampyrer precis när de druckit den här)

  • ca 4 rödbetor
  • ca 4 morötter
  • 2-3 apelsiner
  • ca 5 dl hallon

Pressa morötterna och rödbetorna i centrifugen. I min råsaftcentrifug ska man inte använda citrusfrukter så jag pressar apelsinerna i en citruspress. Blanda allt med hallonen och mixa med en stavmixer. Servera i fina glas till hela familjen, förslagsvis som efterrätt till middagen.

Vampyrjuice

 

Uppfriskaren

  • 3-4 morötter
  • 1 melon, honungsmelon eller galia
  • ca 4 cm färsk ingefära
  • 2-3 citroner eller 3 lime

Pressa morötterna, melonen och ingefäran i råsaftcentrifugen. Pressa citronerna i en citruspress och blanda sedan allt och häll upp i exempelvis whiskyglas. Ta mindre del ingefära om barn ska dricka den då det kan bli för stark smak annars. Njut av en stark och uppfriskande juice.

 Lime

Till frukost pressar vi apelsinjuice i stort sett dagligen nu under vintern när citrusfrukterna är i säsong. Variera med blodapelsiner eller blanda med grape. Lyxigt och värt det lilla besväret för bättre och godare juice än de färdiga juicerna.

Om du tror att egentillverkade juicer nog är något för dig, så är det ett hett tips att låna eller skaffa en bok med juicerecept för att komma igång och få inspiration till spännande smakkombinationer. Jag själv startade med ”Drick för hälsa / över 50 juicer för ett friskare liv” och varifrån jag inspirerades till recepten ovan men jag är säker på att det finns många andra bra böcker med juicerecept. Varför inte leta på bokrean imorgon eller kolla om ditt bibliotek har någon bra?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/vampyrjuice-utan-blod/trackback/

Lämna en kommentar