Var nyfiken och inspireras av naturligare val

Igår tog nyheterna upp kemikalierna vi har omkring oss och hur det påverkar vår hälsa. Det är sorgliga fakta men jag tycker också att det är bra varje gång man belyser den farliga kemikalieröran. Mer medvetenhet ger större möjlighet till förändring. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/who-kemikalier-bakom-flera-folksjukdomar

Man får dock inte tappa hoppet eller drabbas av dåligt samvete utan istället se det som en anledning att våga prova något nytt. Varje liten förändring kan ha betydelse och man ska inte ge upp. Här får du lite tips på vad du kan göra för din egen skull:

 • Byt ut allrengöringsmedel, speciella sprayer för badrum och kök med flera mot vanlig såpa. Du kan blanda såpa och vatten i en sprayflaska.
 • Det har varit omtvistat om vi lever för hygieniskt idag eller inte men om du använder såpa och exempelvis citron, ättika, bakpulver via gamla hederliga husmorstips så gör du nog helt rätt i att städa regelbundet och våttorka golven minst en gång i veckan, kanske till och med oftare om du har småbarn och möjlighet.
 • Välj parfymfria tvättmedel, tvålar och annat och välj de skonsammare och miljömärkta sorterna.
 • Vädra mycket hemma när du skaffar nya möbler, elektroniska apparater och renoverar.
 • Vissa förbrukningsvaror som exempelvis diskborstar kan vara värt att betala lite extra för om de är tåligare så blir det ett mer hållbart alternativ. Minimundus säljer en bra diskborste för 59 kr plus frakt som visserligen är i plast men den håller nästan onaturligt länge och går att fräscha upp genom att koka eller diska i diskmaskinen. Du tjänar snart in kostnaden om du jämför med hur många billiga borstar du skulle ha förbrukat annars. Jag handlade en hel del av Minimundus när jag väntade mitt första barn 2007. De har många bra och naturliga grejer och ger massor nyttiga tips. Bättre förbrukningsvaror leder visserligen inte direkt till en bättre miljö hemma men det hör ändå ihop med att bli medveten om en mer hållbar livsstil och på Minimundus sida hittar du fler naturliga tips.
 • Välj ekologisk mat i den mån du har möjlighet. Tänk dock på att inte blanda ihop det. Bara för att något är ekologiskt och ”bra” så är det inte säkert att det är samma som hälsosamt. Det handlar om vad man jämför med. Ekologiska produkter innehåller oftast mindre rester av besprutningar och tillsatser och innehåller i vissa fall mer näring.
 • Micra aldrig maten direkt i lådan av plast. Det blir ett extra steg på jobbet att föra över maten till tallrik först om du brukar slänga in matlådan direkt i micron, men gör det. Jag efterlyser matlådor som inte är i plast, utan i glas eller metall. Jag har ännu inte lyckats hitta några men tipsa mig gärna om du vet.
 • All varm mat bör bli kall innan den får möta plast. Ytterligare en anledning att undvika de färdiga rätterna som ska micras klara direkt i plastförpackningen. Om du ändå måste använda något plastredskap eller plastbehållare till varm mat, välj så hård plast som möjligt.
 • Istället för micropopcorn som ofta innehåller kemikalier på insidan, poppa majskornen i kastrull. Ett tips är att använda kokosolja/kokosfett då, ett något tåligare fett som visserligen är mättat (och därför tåligt) men fettkedjorna/fettsyrorna är kortare (medellånga) än traditionella mättade fetter. Kokosfett innehåller även den hälsosamma laurinsyran. Även om fettet är bättre än en del andra i många avseenden så behöver man inte överdriva intaget. Till salladen och den färdiga maten på tallriken får du i dig ännu bättre fett från kallpressade oljor som rapsolja, olivolja eller avokado och nötter.
 • Om du använder smink, välj naturligare produkter från hälsokostaffärer eller sidor som bodystore.se med flera nästa gång du behöver köpa nytt. Den sistnämnda har helt ok priser men inte så brett utbud på just smink, desto mer på en del schysta livsmedel och naturliga hudprodukter, tvål och sådant för hela familjen. Jag har provat mig fram i flera år och när jag hittar något jag verkligen gillar, så provar jag ändå att byta ut det ibland. Alternativet får inte kosta för mycket och ska inte innehåller för mycket onödigt som parabener och parfymer. Ofta är ekologisk märkning bra. Utöver att vara snällt mot både mig och min familj ska produkterna fylla sitt syfte bra också. Med en rättvisemärkning bidrar valet även till något bra för andra delar av världen. Men många gånger kan man inte få allt.

För barnfamiljen:

 • Leta efter leksaker, inredning och annat som inte är av plast nästa gång det är dags att införskaffa nytt. Trä är ofta ett bättre alternativ men se upp för skadliga färger.
 • Barnen växer fort så ärvda kläder från släkt, vänner eller klädbytardagar och secondhandaffärer är inte helt fel eftersom kemikalierna från tillverkningen oftast är borttvättad.
 • Man kommer sällan helt undan från att köpa nya kläder. Tvätta alltid barnens nya kläder minst ett par gånger innan de får använda det. (Gör det gärna till dig själv också).
 • Undvik kläder med kladdiga plasttryck.
 • Vi körde länge med tygblöjor, provade nappar av naturgummi, fixade nappflaskor av glas och annat men man behöver inte göra allt. Det ska ju fungera i vardagen också. Just tygblöjor kräver en del rutiner och när barnen börjar förskolan där man inte använder tygblöjor så är det inte säkert att det är värt det för resten av dygnet. Många leksaker och kläder får barnen i present av andra och det är nog inte hela världen om det blir ”fel”. Det viktiga är att bli medveten om vad barnen utsätts för totalt.
 • Låt heller inte barnen ta över gamla telefoner och andra liknande pryslar som leksaker. De kan fortfarande innehålla farliga ämnen.
 • Byt ut våtservetterna mot tvättlappar och vatten och komplettera med någon snäll barnolja när det behövs. Inför resor och till skötväskan kan du lägga några tvättlappar i blöt i en lite plastpåse som du tar med istället.
 • Idag finns det fräsiga vattenflaskor i metall som är mycket bättre att använda än plastflaskor, både till dig och inte minst barnen. Stå emot önskan om prinsessflaskan eller flaskan med Blixten McQueen på och som luktar plast lång väg. Här är ett par av våra som vi tar med i bilen, på utflykter, träning med mera. Märket heter Klean Kanteen och finns i många färger och kombinationer men det finns säkert andra bra märken också.

 Flaskor i metall är bättre än plast

Detaljer om varför man ska göra allt detta kan du exempelvis läsa om du surfar runt på Naturskyddsföreningens webbsida och andra liknande sidor. Alldeles nyss lade dom upp ett blogginlägg om det här. Det finns så mycket att säga men jag vill inte göra det här blogginlägget för långt. Tänk positivt, att det är spännande med nya rutiner och att varje liten förändring bidrar till att du/din familj utsätts för mindre av de farliga ämnena som tillsammans ger den ökända coctaileffekten. Det är omöjligt att skydda sig mot allt men det är inte en anledning till att blunda. Det behöver inte vara jobbigt, svårt eller dyrt att tänka om lite. Du gör det för dig själv och dina egna och på köpet bidrar det allt som oftast även till en bättre miljö. Hör gärna av dig om du vill ha mer råd om vad som är bra val.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://matkarlek.se/var-nyfiken-och-inspireras-av-naturligare-val/trackback/

Comments

tack för bra inlägg! ett annat tips är jordklok.se där det också finns bra, naturligare alternativ för rengöring och andra kroppsprodukter.

Hoppas allt är bra,Kram

Tack så mycket och tack för tipset! Ska kolla in sidan direkt. Roligt med ny inspiration!

Lämna en kommentar